Pagina's

maandag 12 mei 2014

Lekkere mooie cupcakes...wat komt er allemaal bij kijken....tips en tricks.


Geef nu toe, wie geniet er nu niet van een heerlijk versgebakken cupcake met superzachte smaakvolle topping!?

En dan nog zo'n schoontje, echt om in te bijten!

Maar er komt nog wel wat bij kijken voor je van zo'n mooie lekkernij kan genieten.
Dit is hoe ik tot dit cakeje gekomen ben;


1. Het testen van de papiertjes

Want niet alle papiertjes voldoen aan de normen; ze moeten hun mooie kleur behouden bij het bakken en ze mogen niet loskomen achteraf.
Dus verschillende cupcakes bakken met verschillende cupcakepapiertjes om te zien welke esthetisch en praktisch voldoen aan de eisen.



Vooral dit deel vinden de kindjes niet erg omdat zij natuurlijk de cakejes achteraf mogen opeten ;.) !



2. Voorbereiding van de decoratie


Omdat ik de cakejes zo vers mogelijk wil geven, bereid ik eerst de decoratie voor. In dit geval waren het vlindertjes. Ik meng de fondant en de gewenste kleurstof met tylose want dit zorgt ervoor dat de fondant wat uithardt.


Je steekt de vlinders uit en legt ze ergens op zodat ze de vorm aannemen die je wil.
Hier zijn dat opstaande vleugeltjes..
Laat ze 2 dagen drogen en uitharden zodat ze voldoende omhoog blijven staan.
Best wat voorbereidend werk dus!

3. Het bakken van de cakejes

Het allerbelangrijkste voor lekkere cakejes is natuurlijk een goed recept, goede ingrediënten (d.w.z. de 'vette' varianten van bv. boter/room) en een goede kennis van je eigen oven.

Deze cakejes zijn vanillecakejes maar je kan ze maken in welke smaak je maar wil...en zoveel je maar wil!

Plaats de papiertjes in een voorgevormde cupcakebakvorm en vul ze, met behulp van een ijsschep, tot zo'n 2/3 van het papiertje.
Ik bak mijn cakejes op zo'n 165° warme lucht en gemiddeld zo'n 18 min.
Ze zijn klaar als ze nog wat terugveren als je er met je vinger opduwt.




Je moet er wel rekening mee houden dat je ze achteraf ook goed kan bewaren. Zonder topping moeten ze niet in de koelkast en kan je goed bewaren in een luchtdichte doos. Als er lucht aan komt dan durven ze soms wel eens uit te drogen.

4. Het maken van de topping

Hier kan je echt alle kanten mee uit; botercreme met eender welk smaakje, slagroom, opgeklopte ganache,banketbakkerspudding..... 
Dit geldt ook voor de kleur van je topping, je voegt gewoon een beetje kleurstof naar keuze toe.
De topping, hier vanillebotercrème, lang genoeg doorkloppen zodat ze zo smeuïg mogelijk is.Dit maakt het gemakkelijker in gebruik en luchtiger van smaak.





5. Het verwerken van de topping

Hier heb je ook eindeloos veel mogelijkheden in, het uitzicht wordt bepaald door welk spuitmondje je neemt om de topping ('toef') op de cupcake te spuiten.
Voor deze toef gebruik ik het spuitmondje M1 van Wilton met de swirl techniek.



Als de topping op je cupcake zit, zou ik wel aanraden om de cupcakes nu te bewaren in een koelkast. In de topping zitten meestal ingrediënten die slecht kunnen worden buiten de koeling.


De decoratie, hier de vlinders, breng je best pas aan als de topping al wat gezet is in de koelkast. Dan absorbeert de fondant/marsepein het vocht van de topping minder snel.




Ik heb hier ook nog wat eetbare glitters aangebracht op de topping en vlinder om het geheel wat extra's te geven.


6. De afwerking/verpakking


Als je een cupcake mee wil geven met de mensen bv. als bedankje, dan kan je ze natuurlijk ook altijd mooi verpakken.
Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor, er zijn bv. ook cupcakedoosjes. Deze zijn heel mooi maar ook best prijzig en zo'n formica-zakje toont eigenlijk ook wel mooi. Een mooi lintje eromheen en.....





Je ziet het, er steekt best wel wat tijd in zo'n cakjes maar het resultaat mag er dan ook echt wel zijn; 

een streling voor het oog en de tong!
Een reactie plaatsen